تاریخ انتشار: 1395/06/02 13:59
سعید فائقی معاون سابق سازمان تربیت بدنی؛
کد خبر: 265986

دلایل سقوط ورزش ایران در المپیک ریو به 16 سال پیش

دلایل سقوط ورزش ایران در المپیک ریو به 16 سال پیش

به گزارش فرتاک ورزشی، سی و یکمین دوره بازیهای المپیک درحالی در ریودوژانیرو برزیل به پایان رسید که کاروان ورزشی ایران در مجموع با 63 ورزشکار در این بازی ها شرکت کرده بود.نتیجه این حضور برای کاروان ورزشی ایران نیز با سه مدال طلا، یک نقره و چهار برنزهمراه بود که ایران را در جایگاه بیست و پنجم جدول مدال‌های المپیک ریو قرار داد. کیانوش رستمی، در رشته وزنه برداری، سهراب مرادی، در مسابقات وزنه برداری بالای ۹۴ کیلوگرم و حسن یزدانی کشتی گیرآزاد کار مدال‌های طلا المپیک ریو را برای ایران به ارمغان آوردند وکمیل قاسمی در وزن ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد نیزتنها مدال نقره ایران را گرفت.ایران در المپیک لندن با ۵۳ ورزشکار در ۱۴ رشته ورزشی با ۱۲ مدال در جایگاه هفدهم ایستاد و بهترین نتیجه‌ را از نظر تعداد مدال در تاریخ حضور در المپیک به دست آورد.اما واقعیت این است که ایران در این دوره چه از نظر کیفی و چه از نظرتعداد مدال سقوط چشمگیری نسبت به المپیک2012 لندن داشت.هرچند که در برخی از رشته ها مثل تکواندوی بانوان و حتی شمشیر بازی موفق شدیم رکورد های بی نظیری بر جای بگذاریم اما به صورت کلی نتایج کاروان ایران با افت همراه بوده است. 

 

*سقوط ورزش ایران به 16 سال پیش

 

در خصوص عملکرد کاروان ورزشی کشورمان در المپیک ریو سعید فائقی معاون سابق سازمان تربیت بدنی با روزنامه« دنیای اقتصاد» گفتگو کرده است.وی معتقد است بصورت کلی کاروان ورزشی ایران بعلت سوء مدیریت نتوانست نتایج بهتری نسبت به المپیک قبل بگیرد.«ما عملکرد مناسبی در این المپیک نداشتیم چرا که به نسبت کسب مدال در مقایسه با المپیک قبلی نزول پیدا کردیم. ما در لندن 11 مدال کسب کردیم اما در برزیل این تعداد به 8 رسید. به لحاظ کسب مدال طلا که در رنکینک المپیک بسیار موثر است نیز با افت مواجه شدیم و از 4 مدال طلای لندن به 3 مدال طلای ریو رسیدیم.همیشه کشتی و وزنه برداری برای کاروان ورزشی ما کسب مدال می کردند اما در این دوره این دورشته نوسان زیادی داشتند و به نوعی باعث نزول ما شدند.اگر بصورت کلی بخواهیم مقایسه کنیم ما از لحاظ جایگاه و مدال آوری با عملکرد خودمان در المپیک 2000 سیدنی قابل مقایسه هستیم.ما تقریبا با 16 سال پیش در خصوص نتیجه گیری در یک رده هستیم و این نشان می دهد رشد کافی نداشتیم و ورزش ما از لحاظ نتیجه گیری سقوط کرده است. به غیرازمدال خانم کیمیا علیزاده و جنگندگی عابدینی در شمشیر بازی ما در همه رشته ها با ناکامی روبرو شدیم.ما حتی در رشته هایی مثل پرتاب دیسک و پینگ پنگ هم در مقایسه با المپیک لندن با افتی چشمگیر مواجه شدیم.البته در خصوص والیبال انصاف را باید رعایت کرد و گفت با توجه به اینکه برای اولین بار در المپیک حضور داشت اما توانست از گروه خود صعود کند که این نوید روز های خوبی را برای این رشته ورزشی می دهد.حالا ممکن است برخی از مدیران رشته های ورزشی بگویند همین که ما توانستیم کسب سهمیه کنیم ارزشمند است. شما ببینید ما در چه رشته هایی کسب سهمیه کردیم. رشته های سنتی و به اضافه رشته هایی که در 8 سال پیش سهمیه می گرفتیم.ما 63 ورزشکار در این المپیک داشتیم و اگر تعدادورزشکاران تیم ملی والیبال را از آنها کم کنیم بعد می بینیم که ما حتی در کسب سهمیه المپیک هم نسبت به سال های قبل ناکام بودیم.»

 

*تغییرساعت فیزیولوژی بلای جان قهرمانان

 

در ادامه فائقی یکی دیگر از علایم سقوط ورزش ایران را ذکرمی کند و به مسئولان هشدار می دهد که داریم از آسیا عقب می افتیم.« ماهمیشه زیر دست قدرت های سنتی آسیا مثل چین،کره جنوبی، ژاپن و حتی قزاقستان بودیم اما حالا می بینیم کشوری مثل ازبکستان نیز بالاتر از ایران قرار می گیرد. در این دوره المپیک حتی کشورهایی مثل تایلند،ویتنام و حتی سنگاپور هم رکورد هایی را شکستند. این نشان میدهد ما دداریم در آسیا عقب می افتیم و مسئولان اگر به فکر راه چاره نباشند در المپیک بعد به مراتب از این رده نیربیشتر نزول خواهیم کرد.یکی از دلایل ناکامی ورزشکاران ما را می شود به ساعت فیزیولوژی بدن آنها ربط داد. برزیل با ایران اختلاف ساعت زیادی دارد و اگر شما مشاهده می کردید همه ورزشکارانی که به فینال می رسیدند به وقت ایران باید در ساعت 2 یا 3 نیمه شب مبارزه می کردند. این بهترین زمان خواب در ایران است. ما از 4 سال قبل می دانستیم این بازی ها در برزیل در این ساعت ها برگزار می شوداما ماجرا این است که مربیان ما قبل از رفتن به ریو این زمان ها را برای ورزشکاران ما شبیه سازی نکردند واین باعث شد که ورزشکاران ایرانی در اکثر بازی ها با افت بدنی مواحه شوند.»
*وزیر ورزش در نوک پیکان انتقاد

 

فائقی در این میان مقصر ناکامی کاروان ورزشی ایران را شخص وزیر ورزش می داند و ازمدیریت وی انتقاد می کند«ورزش یعنی مدیریت.درهمه جای دنیا وقتی تشکیلاتی خوب مدیریت نشود با افت مواجه می شود.درورزش هم این قاعده مستثنی نیست.باید بگویم درورزش ایران مدیری که داعیه دانشگاهی بودن دارد نتوانست ازعهده یک برنامه ریزی دقیق برای کاروان ورزش ایران بربیاید.به هر صورت چون اقای وزیر از مجلس رای اعتماد گرفت و استاد دانشگاه است محترم است ولی بایدبپیرفت که سوء مدیریت هایی هم وجود داشته است. نکته بارز آن هم این بود که اگر آقای وزیر وقت و انرژی که صرف اخراج آقای کی روش کرد صرف سایر رشته های ورزشی کرده بود ما الان در المپیک نتیجه بهتری کسب کرده بودیم.ما حد اقل در ریو باید 7 مدال طلا می گرفتیم به این صورت که 2 طلا در کشتی فرنگی،2 طلا در کشتی آزاد،2 طلا در وزنه برداری و 1 طلا هم در تکواندو ولی همین سوءمدیریت و عملکرد منفی باعث شد در رنکینک مدال ها سقوط کنیم.مدیران باید یاد بگیرند از مردم عذر خواهی کننداما اینکه بگویند ما همین هستیم و این بضاعت ورزش ما است توهین به شعور ایرانی ها است.16 سال قبل ما همین مدال ها را داشتیم آیا نباید در طی این سالها پیشرفتی حاصل شود؟ این المپیک نشان دادمدیریت باید حرفه ایی باشدونه فقط تخصصی. وصرفا داشتن مدرکی دانشگاهی و استاد دانشگاه بودن برای مدیریت کلان ورزش کشور مکافی نیست.»

 

*کمبود منابع مالی توجیه یا واقعیت؟

 

بسیاری از مدیران ورزشی کشور بعضا کمبود منابع مالی را دلیلی برای توجیه شکست های خود و زیر مجموعه خودعنوان می کنند. معاون سابق سازمان تربیت بدنی اما از زاویه دیگری به این موضوع نگاه کرده است.«ما همیشه از کمبود منابع مالی در ورزش ضربه خوردیم و مربوط به دوره خاصی نیست.اما اینکه در المپیک ورزشکاران ما بخاطر این موضوع نتیجه نگیرند خیلی منطقی نیست.تجربه نشان داده است اگر مجموعه مدیریتی ورزش برنامه قابل قبولی ارائه دهد دولت نیزاعتبارات قابل قبولی را به آن برنامه اختصاص خواهد داد. اگر هر زمان دیدید که در بخشی از ورزش کمبود اعتبارات است باز هم به مدیریت کلان ورزش کشور بر می گردد که نتوانسته برنامه قابل قبول و استانداردی ارائه دهد.»

 

*فقدان نظام ملی استعداد یابی

 

فائقی در بخش آخر به موضوعی اشاره می کند که هم ضعف مدیران ورزشی کشور است و هم راهکاری برای نتیجه گرفتن در آینده.«ورزش یک امرجهانی است که به توسعه یافته گی شدیدا مربوط می شود. قدرت های ورزشی آسیا به لحاظ اقتصادی نیز در این قاره حرف اول را می زنند. پس تولید ملی با موفقیت رابطه مستقیم دارد.همه جای دنیا برای نتیجه گرفتن موثر در ورزش یک نظام ملی استعداد یابی وجود دارد که به لحاظ استعداد و ژنتیک ورزشکاران را تقویت می کنند. اما در ایران همچین نظامی وجود ندارد. مدیران ما اگر می خواهند در المپی و حتی تورنمت های معتبر دیگر موفق شوند باید نظام ملی استعداد یابی را در ایران تاسیس کنند.امروز المپیک تمام نشده بلکه شروع شده یعنی برای 2020 ژاپن اگر امروز برنامه نوشتند و بستر را آماده کردند و مدیریت مناسب را برایش تعریف کردند صاحب متدولوژی خواهیم شد و نتایج بهتری کسب می کنیم و اگر غیر از این باشد همین آش است و همین کاسه.»

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://fartakvarzeshi.com/d/3ne6oo

اخبار مرتبط



آخرین اخبار



جدول پایانی مدال های المپیک ریو 2016